Breinkennis

modulair

Ben jij geïnteresseerd in de manier waarop het brein invloed heeft op ons gedrag? In de module Breinkennis leer je alles over de de hogere denkprocessen die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen. Met die kennis krijg je ook meer inzicht in het brein van kinderen met gedrags- of leerproblemen als AD(H)D of ASS.

Je leert hoe de hersenen werken en zoomt in op de zogenaamde executieve functies, denkprocessen in het brein die nodig zijn voor het uitvoeren van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. Je gaat in op verschillende breinmythes met de bijbehorende vragen: ‘Ben jij meer een denker of een doener?’ of ‘Denk je vooral met je linker- of je rechterhersenhelft?’ Je krijgt inzicht in wat hersenonderzoek voor opvoeding en onderwijs kan betekenen.

Gedragsproblemen

In deze module leer je ook hoe je kinderen op school kunt ondersteunen bij het omgaan met bepaalde zwakke executieve functies. Je kunt de executieve functies, ook wel de uitvoerende aandacht, grofweg onderverdelen in vier soorten: impulsbeheersing; concentratie; flexibiliteit en prioriteiten stellen.

Bij diverse gedragsproblemen en/of stoornissen zijn er beperkingen op het gebied van de executieve functies. In de module verdiep je je in vragen als: Hoe help je kinderen die snel afgeleid zijn. Wat hebben kinderen nodig die hun emoties moeilijk kunnen beheersen? Je krijgt meer inzicht in en begrip voor kinderen met AD(H)D of ASS en kunt ze straks veel gerichter  helpen.

Keuzemodule

Dit is een keuzemodule. Je kunt ervoor kiezen om deze los te volgen maar ook als onderdeel van het modulair traject als onderwijsondersteuner. Om dit traject met succes af te kunnen ronden volg je vijf onderwijsmodules: Interactieve vaardigheden en persoonlijk leiderschap, pedagogiek en klassenmanagement, rekenen-wiskunde, taaldidactiek en 1 van de keuzemodules. Met de behaalde modules krijg je vrijstelling wanneer je met de Associate degree-opleiding of de pabo start.

Alle praktische zaken op een rij

Doelgroep

Deze module is bedoeld voor onderwijsassistenten, onderwijsondersteuners en leraren die zich willen verdiepen in executieve functies bij kinderen en hoe je hier op in kunt spelen.

Certificering

Je kunt ervoor kiezen om de module af te ronden met een bijbehorende toets. Je levert dan je verslag in en je presentatie die door de docent wordt beoordeeld. Bij een voldoende ontvang je een certificaat. Dit certificaat kun je vervolgens inwisselen voor een vrijstelling wanneer je start met de pabo of met de Ad PEP opleiding van Hogeschool IPABO.

Als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van de afrondende toets, ontvang je een bewijs van deelname.

Studie-omvang

84 studiebelastingsuren

Investering

€ 795. Als je deze module combineert met drie andere modules krijg je een korting van € 150.

Periode

Bijeenkomsten zijn gepand op donderdagen van 15 – 18 uur

 

Literatuur

Huizinga, M. & Smidts, D. (2017). Gedrag in uitvoering. Over executieve functies bij kinderen en pubers. Amsterdam: Nieuwezijds B.V.

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!