(Cyber)pesten

modulair

Op veel scholen wordt helaas nog steeds gepest. Maar het is niet altijd eenvoudig om pesten te onderscheiden van plagen of ruziemaken. Bovendien worden kinderen ook steeds vaker gepest via digitale kanalen. In deze module leer je hoe je meer zicht kunt krijgen op (cyber)pesten en hoe je kinderen en leraren kunt helpen ermee om te gaan.

Scholen zijn wettelijk verplicht hun leerlingen en personeel te beschermen tegen alle vormen van geweld, dus ook tegen pesten. Bovendien is in de cao afgesproken dat elke school een veiligheidsplan moet hebben. In deze module onderzoek je binnen je school wat er al gedaan wordt aan preventie en aanpak van (cyber)pesten.

Je leert in de module ook hoe je meer zicht kunt krijgen op (cyber)pesten. Digitale berichten of foto’s kunnen zich razendsnel verspreiden en zijn moeilijk weer van het internet te verwijderen. Het pesten kan 24 uur per dag door gaan. Kinderen kunnen daar negatieve gevolgen voor de sociale en emotionele ontwikkeling van ondervinden. Welke methodes of lesmaterialen kun je gebruiken om pesten te voorkomen of aan te pakken? Hoe kun je het gesprek in de klas aan gaan?

Ben jij de leraar of ondersteuner die het verschil kan maken voor een kind?

Keuzemodule

Dit is een keuzemodule. Je kunt ervoor kiezen om deze los te volgen maar ook als onderdeel van het modulair traject als onderwijsondersteuner. Om dit traject met succes af te kunnen ronden volg je vijf onderwijsmodules: Interactieve vaardigheden en persoonlijk leiderschap, pedagogiek en klassenmanagement, rekenen-wiskunde, taaldidactiek en 1 van de keuzemodules. Met de behaalde modules krijg je vrijstelling wanneer je met de Associate degree-opleiding of de pabo start.

Alle praktische zaken op een rij

Doelgroep

Deze module is bedoeld voor onderwijsassistenten, onderwijsondersteuners en leraren en die zich willen verdiepen in de mechanismen van (cyber)pesten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Certificering

Je kunt ervoor kiezen om de module af te ronden met een bijbehorende toets. Je levert dan je verslag in en je presentatie die door de docent wordt beoordeeld. Bij een voldoende ontvang je een certificaat. Dit certificaat kun je vervolgens inwisselen voor een vrijstelling wanneer je start met de pabo of met de Ad PEP opleiding van Hogeschool IPABO.

Als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van de afrondende toets, ontvang je een bewijs van deelname.

Studie-omvang

84 studiebelastingsuren

Investering

€ 795. Als je deze module combineert met drie andere modules krijg je een korting van € 150.

Periode

Bijeenkomsten zijn gepland op donderdagen van 15 – 18 uur

 

Literatuur

Stigt, M. van (2016). Alles over pesten. Amsterdam: Boom.

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!