Diversiteit en kritisch burgerschap
De school en de samenleving staan niet los van elkaar. Ingrijpende ontwikkelingen als pandemieën, nieuwe technologieën, klimaatproblemen en tegenstellingen tussen arm en rijk volgen elkaar razendsnel op en hebben ook invloed op het denken en handelen van de leraren en leerlingen. Maar welke invloed is dat? En hoe voorkom je dat verschillende denkbeelden leiden tot polarisatie en kansenongelijkheid binnen de school? Vragen als deze staan centraal in de post-hbo-opleiding Diversiteit & kritisch burgerschap.
Basistraject
De post-hbo-opleiding is bedoeld voor leraren die, tegen alle drukte en waan van de dag in, willen nadenken over vraagstukken die vanuit de samenleving op ons onderwijs afkomen. En die willen zoeken naar manieren om als school(team) met zulke complexe vraagstukken om te gaan. Want hoe ga je als leraar om met de vele opvattingen binnen en buiten je school over bijvoorbeeld maatregelen tegen een pandemie? En hoe hou je ongelijke kansen die in de samenleving bestaan tussen groepen mensen zo veel mogelijk buiten de (school)deur? Het zijn vragen waar geen kant en klaar antwoord op bestaat, en die ons als leraar op onverwachte momenten in verlegenheid brengen.
Verdiepingstraject
Leraren (speciaal) basisonderwijs die afgelopen cursusjaren zijn opgeleid tot specialist op een bepaald gebied kunnen ook een verdiepingstraject volgen. In het verdiepingstraject leer je om samen met collega-leraren en cursisten op de werkplek binnen een PLG te leren van en met elkaar. Je voert praktijkgericht onderzoek uit om veranderingen of onderwijsvernieuwing in de klas of op school in gang te zetten.