Diversiteit en kritisch burgerschap

incompanymodulair

De school en de samenleving staan niet los van elkaar. Ingrijpende ontwikkelingen als pandemieën, nieuwe technologieën, klimaatproblemen en tegenstellingen tussen arm en rijk volgen elkaar razendsnel op en hebben ook invloed op het denken en handelen van de leraren en leerlingen. Maar welke invloed is dat? En hoe voorkom je dat verschillende denkbeelden leiden tot polarisatie en kansenongelijkheid binnen de school? Vragen als deze staan centraal in de post-hbo-opleiding Diversiteit & kritisch burgerschap.

Basistraject

De post-hbo-opleiding is bedoeld voor leraren die, tegen alle drukte en waan van de dag in, willen nadenken over vraagstukken die vanuit de samenleving op ons onderwijs afkomen. En die willen zoeken naar manieren om als school(team) met zulke complexe vraagstukken om te gaan. Want hoe ga je als leraar om met de vele opvattingen binnen en buiten je school over bijvoorbeeld maatregelen tegen een pandemie? En hoe hou je ongelijke kansen die in de samenleving bestaan tussen groepen mensen zo veel mogelijk buiten de (school)deur? Het zijn vragen waar geen kant en klaar antwoord op bestaat, en die ons als leraar op onverwachte momenten in verlegenheid brengen.

Verdiepingstraject

Leraren (speciaal) basisonderwijs die afgelopen cursusjaren zijn opgeleid tot specialist op een bepaald gebied kunnen ook een verdiepingstraject volgen. In het verdiepingstraject leer je om samen met collega-leraren en cursisten op de werkplek binnen een PLG te leren van en met elkaar. Je voert praktijkgericht onderzoek uit om veranderingen of onderwijsvernieuwing in de klas of op school in gang te zetten.

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

  • Je leert onderwijsvraagstukken die vanuit de samenleving op de school afkomen, vanuit andere dan de vertrouwde perspectieven te bekijken. Om van daaruit te komen tot nieuwe manieren van handelen.
  • Je verwerft theoretische inzichten vanuit onder meer de pedagogiek, filosofie en politieke wetenschappen, die je vervolgens verbindt met je eigen onderwijspraktijk.
  • Er is aandacht voor manieren waarop je als leraar kinderen kunt uitdagen vanuit meerdere perspectieven te denken.
  • Het programma heeft bovendien betrekking op de houding van de leraar: hoe ga je om met de veelheid aan achtergronden en opvattingen die bestaan bij je leerlingen, hun ouders /verzorgers, je collega’s en in de samenleving als geheel? En hoe draag je er aan bij dat leerlingen en andere mensen die bij de school betrokken zijn, tot hun recht komen?

Doelgroep

Leraren die werken aan vraagstukken met betrekking tot onderwijs en samenleving en aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Certificering

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma specialist Diversiteit & Kritisch Burgerschap.

Studie-omvang

Het basistraject omvat 18 bijeenkomsten van 2 uur. De studiebelasting voor het basistraject bedraagt 112 uur en voor het verdiepingstraject 84 uur.

Investering

  • De kosten per deelnemer voor het basistraject bedragen €1995.
  • De kosten per deelnemer voor het verdiepingstraject bedragen €995.
  • De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €150.

Periode

Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 15 – 18 uur

 

 

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!