Gedragsspecialist

Hoe ga je om met een complexe leerling? Of met een verstoorde groepsdynamiek? Wil je meer weten over gedragsvraagstukken? En hoe je daar goed mee om gaat? Volg dan de opleiding Gedragsspecialist.

Iedere leerkracht heeft wel eens te maken met een complexe leerling en met gedragsvraagstukken in een groep. Je weet dat die ervaring een uitdaging is, maar ook pijn, twijfel en onmacht kan veroorzaken. Bij het kind, de groep en jezelf.

Met de opleiding Gedragsspecialist kun je je eigen professionaliteit vergroten en leren om steviger in je schoenen te staan. Je leert op genuanceerde en bemoedigende wijze oplossingen aan te reiken voor verschillende gedragsvraagstukken binnen de school.

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

De opleiding kent twee leerroutes. De eerste leerroute bestaat uit 19 bijeenkomsten en geeft je voldoende basiskennis op het ontstaan van en omgaan met leerlingen met gedragsvraagstukken. De tweede leerroute, leerroute+, bestaat uit 33 bijeenkomsten en bieden je een extra verdieping met veranderkunde en lesson studies.

Leerroute 1

 • Gedragsondersteuning
 • Collectief onderzoek
 • Intervisie PLG

In de bijeenkomsten ‘gedragsspecialist’ ontwikkel je visie, houding en vaardigheden, die nodig zijn om professioneel om te kunnen gaan met gedragsvraagstukken in je groep en je school. Op basis van een bijgehouden verwonderingsdagboek en portfolio schrijf je aan het einde van de opleiding een eindreflectie.

De bijeenkomsten ‘collectief onderzoek’ zijn gericht op: (collectief) praktijkgericht onderzoek, het leiden van een professionele leergemeenschap (plg) op de werkplek of binnen het eigen schoolbestuur en het begeleiden van een onderzoek van een student  op de werkplek. Ook zijn er intervisie-bijeenkomsten die zijn gericht op het voortzetten van het collectief onderzoek binnen de eigen plg.

Leerroute+ inclusief extra bijeenkomsten

 • Gedragsondersteuning in de groep/ school
 • Veranderkunde
 • Lesson Study

In de leerroute + volg je naast het voorgaande aanbod óók bijeenkomsten Veranderkunde. Deze bijeenkomsten richten zich op samenwerking en een proactieve (soms leidende) rol nemen binnen de PLG.

In de bijeenkomsten Lesson study van de leerroute+ denk je samen met je medecursisten na over een pedagogisch middel of een werkwijze. Het doel is het versterken van het handelingsrepertoire door reflectie op eigen filmbeelden.

Doelgroep

Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, die een andere kijk op het ontstaan van en omgaan met leerlingen met gedragsproblemen willen.

Toelatingseisen

 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma;
 • Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren.

Certificering

Na succesvolle afronding van de leerroute+ ontvang je het CPION-geregistreerde post-hbo-diploma gedragsspecialist.

Omvang

Je kiest uit één van de twee leerroutes.

 1. Je volgt 19 bijeenkomsten op woensdagmiddagen van 15.00 – 18.00 uur. De totale studietijd bedraagt 420 uur. Het doen van onderzoek en het begeleiden van een professionele leergemeenschap beslaat  in beide leerroutes een groot deel van de zelfstudietijd.
 2. Of je kiest voor een uitgebreidere variant; de leerroute+. Deze bestaat uit 33 bijeenkomsten. Een aantal woensdagavonden (van 18.30 – 21.30 uur) zijn hiervoor gereserveerd. In de avondbijeenkomsten vindt vooral Lesson study plaats, waarbij gebruik gemaakt wordt van blended learning. Na succesvolle afronding van de leerroute+ ontvang je een geregistreerd post-hbo-diploma: Gedragsspecialist.

Investering

 • De kosten per deelnemer bedragen voor de eerste leerroute € 2995,-.
 • De kosten voor de leerroute+ bedragen € 4995,-.
 • De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer € 150,-.

Meer informatie en aanmelden

Brochure

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Of wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Vraag de brochure aan

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!