Gedragsspecialist

incompanyhybridemaatwerk

Ben jij altijd al geïnteresseerd in het gedrag van kinderen? Heb jij oog voor het pedagogische aspect in het beroep van leraar? Wil je je verder professionaliseren in het veranderen van verstoorde interactiepatronen? Of dat nu gaat om individuele leerlingen of  groepen. Volg dan de opleiding Gedragsspecialist.

Meer informatie over de opleiding

Als leraar heb je iedere schooldag te maken met gedrag. Iedere groep kent zijn eigen uitdagingen. Sommige uitdagingen doen pijn, geven twijfel en geven gevoel van onmacht. Zulke uitdagingen vragen om nadere professionalisering.

In de opleiding Gedragsspecialist vergroot je jouw eigen handelingsrepertoire, waarbij  eigen praktijkinbreng centraal staat. Ook de opdrachten zijn praktijkgericht. Je leert op bemoedigende wijze, en op basis van reflectie en bewezen inzichten, beter om te gaan met gedrag van leerlingen en groepen. Tegelijkertijd ontwikkel je ook coachingsvaardigheden zodat je als gedragsspecialist ook andere leraren kunt ondersteunen bij hun vraagstukken.

Online voorlichting

Op 22 februari van 16.00 – 17.00 uur geeft Hogeschool IPABO een online voorlichting over deze opleiding. Meld je aan via onderstaand formulier.

Naam

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

De post-hbo-opleiding Gedragsspecialist richt zich op de eigen professionalisering van zowel het omgaan met gedragsvraagstukken als het uitvoeren van begeleidingstrajecten op leraar-leerling niveau of op teamniveau. Op teamniveau wordt je bijvoorbeeld de touwtrekker van de leergemeenschap Sociaal emotionele ontwikkeling. Op collegiaal niveau leer je collega’s te coachen en ouders te begeleiden. Of je nu kiest om collega’s te begeleiden of die touwtrekker wordt, collega’s doen via jou nieuwe inzichten op en leren professioneler te handelen op een manier die bij henzelf, de leerling, de groep, de ouders en de school past.

Ook verken je de rol van de gedragsspecialist binnen de brede schoolcontext. Je hebt de rol van specialist in gedragsvraagstukken en je doet dit in nauwe samenwerking met de intern begeleider. Ook kun je als gedragsspecialist meedenken op schoolniveau in bijvoorbeeld het zorgteam, en het beleid.

Doelgroep

De opleiding is gericht op leraren die affiniteit hebben met gedragsvraagstukken en zich graag hierin verder specialiseren.

Toelatingseisen

  • Je bent leraar (speciaal) basisonderwijs en staat op dit moment voor de klas;
  • Je bent minimaal 0,1 fte op de werkplek beschikbaar om de taken van gedragsspecialist in opleiding uit te voeren.

Certificering

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Gedragspecialist.

Studie-omvang

Opbouw van de opleiding

De opleiding Gedragsspecialist bestaat uit drie modulen van zes bijeenkomsten, die succesvol worden afgesloten door eindopdrachten. De drie modulen zijn:

  1. Gedragsvraagstukken en benaderingen.
  2. Relatie vóór prestatie, interactionele benadering.
  3. Een pittige groep, groepsdynamiek.

In alle bijeenkomsten is er veel ruimte voor uitwisseling, samenwerking en intervisie. Per module is er één bijeenkomst ingeroosterd als werkbijeenkomst. In deze bijeenkomst werk je (onbegeleid) samen met groepsgenoten aan opdrachten.

Naast het succesvol behalen van de modulen, werk je in de tweede helft van het cursusjaar aan een overkoepelende eindopdracht ter afronding van de opleiding.

Investering

De kosten bedrag €2.995. De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten en diploma, exclusief aan te schaffen literatuur.

Startdatum

september 2023

Periode

De opleiding Gedragsspecialist kent een modulair systeem. Je kunt de opleiding starten bij de aanvang van iedere module. Hierdoor kun je starten op drie verschillende momenten in het schooljaar, namelijk:

  • augustus/september
  • januari/februari

De bijeenkomsten vinden plaats op hogeschool IPABO te Amsterdam op woensdagmiddagen van 15:00 – 18:00 uur.

 

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!