Godsdienst en levensbeschouwing

Bijna iedere leerkracht heeft binnen zijn of haar groep te maken met kinderen die ook in religieus of levensbeschouwelijk opzicht van elkaar verschillen. Met de post-hbo-opleiding Godsdienst en Levensbeschouwing kun je je specialiseren in de religieus diverse klas, maar ook in één religie.

Als interreligieuze pabo heeft Hogeschool IPABO oog voor levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit binnen het (speciaal) basisonderwijs. Sommige kinderen hebben een christelijke achtergrond. Andere kinderen worden islamitisch opgevoed. Er zijn kinderen die zich niet thuis voelen bij de religieuze traditie, die ze van huis uit meekrijgen. En er zijn natuurlijk ook kinderen bij wie thuis niet of nauwelijks aandacht is voor religieuze of levensbeschouwelijke zaken.  Tijdens de opleiding leer je omgaan met al die verschillende achtergronden van kinderen. En ook hoe je de blik van kinderen kunt verrijken door hen mee te nemen in religieuze verhalen.

Verdiepingstraject

Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs die afgelopen cursusjaren zijn opgeleid tot specialist op een bepaald gebied kunnen ook een verdiepingstraject volgen. In het verdiepingstraject leer je om samen met collega-leerkrachten en cursisten op de werkplek binnen een PLG te leren van en met elkaar. Je voert praktijkgericht onderzoek uit om veranderingen of onderwijsvernieuwing in de klas of op school in gang te zetten.

 

 

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Gebruik van verhalen, theorie en werkvormen binnen het vak godsdienst en levensbeschouwing, waarbij de levensbeschouwelijke ontwikkeling van kinderen en de levensbeschouwelijke identiteit van de school aan de orde worden gesteld. Met een specialisatie na bovengenoemde nascholing kan uiteindelijk één van de vier diploma’s worden gehaald:

  1. de Akte voor katholiek primair onderwijs;
  2. het diploma Christelijk Basisonderwijs;
  3. het diploma Islamitisch Basisonderwijs;
  4. het diploma Godsdienst en Levensbeschouwing in de religieus diverse klas.

Doelgroep

Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs die nog niet in het bezit zijn van het diploma Godsdienst en Levensbeschouwing. Affiniteit met en interesse in het onderwerp worden verondersteld.

Certificering

Met een specialisatie na bovengenoemde nascholing kan uiteindelijk één van de vier diploma’s worden gehaald:

  1. de Akte voor katholiek primair onderwijs;
  2. het diploma Christelijk Basisonderwijs;
  3. het diploma Islamitisch Basisonderwijs;
  4. het diploma Godsdienst en Levensbeschouwing in de religieus diverse klas.

Studie-omvang

We gaan graag met scholen in gesprek om een aanbod op maat te verzorgen. De opleiding biedt zowel inhoudelijke verdieping als een verrijking op het gebied van het handelingsrepertoire van de leerkracht.

Investering

Afhankelijk van de gewenste opleiding.

Startdatum

september 2021

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!