Post-hbo Traject Maakkunde

Leren door te doen. Dat is voor kinderen stimulerend, maar ook voor leerkrachten. Tijdens de training Maakkunde van NEMO Science Museum raak je vertrouwd met technische onderzoeks- en ontwerpopdrachten door ze zelf uit te voeren. Daarna kun je de modules direct toepassen in je eigen klas.

Maakkunde is de nieuwe lesmethode voor onderzoeken en ontwerpen die NEMO Science Museum heeft ontwikkeld. Om die lesmethode onder de knie te krijgen, volg je 10 modules in teamverband. De basistraining wordt door NEMO gegeven en is inclusief één module. Voor de overige modules zijn er 3 vervolgtrainingen die Hogeschool IPABO namens NEMO aanbiedt. Tijdens de training raak je vertrouwd met de activiteiten voor kinderen door er zelf aan deel te nemen.

Uitdagingen

Per module staat een thema en een bijbehorende uitdaging centraal. Gaat het bijvoorbeeld over elektriciteit, dan is het probleem: na een feestje ligt er confetti op het tapijt. En de uitdaging is: kunnen we zelf een stofzuiger maken? De kinderen worden uitgedaagd om een ontwerp te maken en dat uit te voeren. Ze testen en brengen verbeteringen aan in het ontwerp totdat het werkt. Ze leren door te doen. Als leerkracht heb je de opdracht tijdens de training ook zelf uitgevoerd.

Vervolgtrainingen: 3 modules per training

Hogeschool IPABO verzorgt de vervolgtrainingen. Daarin leer je de inhoud van drie nieuwe modules kennen. Er is veel aandacht voor hoe je het onderzoeksgedeelte van de modules kunt behandelen. Ook leer je hoe je de modules kunt laten aansluiten bij vakken zoals taal en rekenen en bij het niveau van de leerlingen, Je begint plenair en gaat daarna werken in groepjes, verdeeld over onder- en bovenbouw.

  • Vervolgtraining A: Elektriciteit, Evenwicht, Satellieten
  • Vervolgtraining B: Drijven & zinken, Krachten, Irrigatie
  • Vervolgtraining C: Inhoud, Isolatie, Chemie

Nadat je de basistraining bij NEMO hebt gevolgd kun je je bij de IPABO inschrijven voor de vervolgtrainingen. Je kunt kiezen uit één van de vervolgtrainingen waarin drie modules worden aangeboden. Deze vervolgtrainingen volg je met je team. Tijdens de training raak je vertrouwd met de activiteiten die de leerlingen gaan doen en gaan we in op vakinhoud en vakdidactische aspecten. Aan het einde van de training heb je de kennis en ervaring en weet je welke lesmaterialen nodig hebt om maakkunde in de klas in te zetten.

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Jij en je team ontwikkelen de vaardigheden om maakkunde in de klas in te zetten.

Studie-omvang

Een vervolgtraining omvat 3 uur.

Investering

Een vervolgtraining voor je schoolteam kost € 2500. De training kan starten met minimaal 8 deelnemers (anders in overleg). Je kunt het lesmateriaal eenvoudig downloaden nadat je de training hebt gevolgd.

Startdatum

september 2021

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!