Oudercommunicatie

modulair

Communiceren met ouders is een belangrijke taak van leraren op de basisschool. Ouders zijn betrokken bij het onderwijs zoals leraren betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen. Maar soms staan bepaalde barrières een goed gesprek in de weg. In deze keuzemodule ontwikkel je een stevige basis voor de communicatie met ouders.

Je oefent oudergesprekken, leert hoe je presentaties geeft aan en schriftelijk communiceert met ouders. Daarnaast onderzoek je met een team de oudercommunicatie op de stagescholen.

Goede gesprekken voeren

Goede gesprekken voeren met ouders is van essentieel belang in je werk als leraar. Het is ook een vaardigheid waarin je routine moet krijgen. In deze keuzemodule krijg je ruimschoots de gelegenheid die op te bouwen. Met medecursisten oefen je je in gesprekken voeren met ouders. Je maakt hier video-opnamen van en op basis daarvan geef je elkaar feedback. Vervolgens ga je hier weer mee aan de slag.

Daarnaast ga je je bekwamen in het geven van zakelijke presentaties. Je verdiept je met een studiegroepje in alle communicatie die een school voert met ouders. Om te onderzoeken hoe die communicatie door alle partijen wordt ervaren, doe je interviews met de directeur, leraren en met ouders. Je analyseert hoe leraren op verschillende scholen communiceren met ouders en hoe ouders worden betrokken bij het onderwijs op school.

Keuzemodule

Dit is een keuzemodule. Je kunt ervoor kiezen om deze los te volgen maar ook als onderdeel van het modulair traject als onderwijsondersteuner. Om dit traject met succes af te kunnen ronden volg je vijf onderwijsmodules: Interactieve vaardigheden en persoonlijk leiderschap, pedagogiek en klassenmanagement, rekenen-wiskunde, taaldidactiek en 1 van de keuzemodules. Met de behaalde modules krijg je vrijstelling wanneer je met de Associate degree-opleiding of de pabo start.

Alle praktische zaken op een rij

Doelgroep

Deze module is bedoeld voor onderwijsassistenten, onderwijsondersteuners en leraren die zich verder willen bekwamen in het voeren van gesprekken met ouders.

Certificering

Naar aanleiding van een casus vindt een bespreking plaats waarop wordt gereflecteerd.

Studie-omvang

84 studiebelastingsuren

Investering

€ 795. Als je deze module combineert met drie andere modules krijg je een korting van € 150.

Periode

Bijeenkomsten zijn gepland op donderdagen van 15 -18 uur

 

 

 

Literatuur

Bolks, T. (2015). Professioneel communiceren met ouders. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!