Rekenen-wiskunde didactiek

Zicht krijgen op oplossingsmanieren van kinderen en hun
rekenstrategieën is essentieel om kinderen goed te kunnen begeleiden bij rekenen-wiskunde. In de module Reken-wiskunde didactiek krijg je inzicht in oplossingsmanieren van kinderen. Je leert die te koppelen aan reken-en wiskunde-onderwijs en aan je eigen vaardigheden.

Kinderen leren al heel vroeg tellen, maar een goede begeleiding van een leraar of leraarondersteuner is essentieel om hun rekentalent tot wasdom te brengen. Voor die begeleiding is het nodig om inzicht te krijgen in oplossingsmanieren en rekenstrategieën van kinderen. In deze module onderzoek je de oplossingsmanieren van kinderen in je groep. Je analyseert de opbrengst van je onderzoek met collega’s. Daarna koppel je de resultaten aan de reken-wiskunde didactiek. Verder werk je aan je eigen vaardigheid.

De bijeenkomsten worden deels theoretisch en deels praktisch ingevuld. Op grond van je analyses en bevindingen geef je in de laatste bijeenkomst een presentatie met je medecursisten.

Traject onderwijsondersteuner

Je kunt deze module ook volgen als onderdeel van het traject ‘onderwijsondersteuner’. Om deze succesvol af te ronden volg je deze, én nog vier andere modules. Het gaat daarbij om de
volgende modules:

Met de behaalde modules (waarbij je ook de toetsing volgt per module) krijgt je vrijstelling wanneer je met de Associate degree opleiding of de pabo start. Wij bieden als Hogeschool IPABO naast de pabo-opleiding en de Associate degree opleiding tot leraar- ondersteuner nu dus ook een traject onderwijsondersteuner aan en verdiepende onderwijsmodules.

Alle praktische zaken op een rij

Doelgroep

Deze module is bedoeld voor onderwijsassistenten of onderwijsondersteuners die zich verder willen verdiepen in de reken-wiskunde didactiek.

Certificering

Je kunt ervoor kiezen om de module af te ronden met een bijbehorende toets. Je levert dan je verslag in en je presentatie die door de docent wordt beoordeeld. Bij een voldoende ontvang je een certificaat. Dit certificaat kun je vervolgens inwisselen voor een vrijstelling wanneer je start met de pabo of met de Ad PEP opleiding van Hogeschool IPABO.

Als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van de afrondende toets, ontvang je een bewijs van deelname.

Studie-omvang

Totaal zijn dit 84 studiebelastingsuren

Investering

€ 795. Als je deze module combineert met drie andere modules krijg je een korting van € 150.

Periode

Start in 2023

Lesdagen en tijden in overleg

Literatuur

Oonk, W., Keijzer, R., Lit, S. A., Barth, F., Den Engelsen, M. L., & Van Waveren-Hogervorst, C. (2019). Rekenen – wiskunde in de praktijk: Kerninzichten (3e ed.). Groningen: Noordhoff uitgevers.

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!