Rekenen-wiskunde didactiek
Zicht krijgen op oplossingsmanieren van kinderen en hun
rekenstrategieën is essentieel om kinderen goed te kunnen begeleiden bij rekenen-wiskunde. In de module Reken-wiskunde didactiek krijg je inzicht in oplossingsmanieren van kinderen. Je leert die te koppelen aan reken-en wiskunde-onderwijs en aan je eigen vaardigheden.
Kinderen leren al heel vroeg tellen, maar een goede begeleiding van een leraar of leraarondersteuner is essentieel om hun rekentalent tot wasdom te brengen. Voor die begeleiding is het nodig om inzicht te krijgen in oplossingsmanieren en rekenstrategieën van kinderen. In deze module onderzoek je de oplossingsmanieren van kinderen in je groep. Je analyseert de opbrengst van je onderzoek met collega’s. Daarna koppel je de resultaten aan de reken-wiskunde didactiek. Verder werk je aan je eigen vaardigheid.
De bijeenkomsten worden deels theoretisch en deels praktisch ingevuld. Op grond van je analyses en bevindingen geef je in de laatste bijeenkomst een presentatie met je medecursisten.
Traject onderwijsondersteuner
Je kunt deze module ook volgen als onderdeel van het traject ‘onderwijsondersteuner’. Om deze succesvol af te ronden volg je deze, én nog vier andere modules. Het gaat daarbij om de
volgende modules:
- Interactieve vaardigheden en persoonlijk leiderschap
- Pedagogiek en klassenmanagement
- Taaldidactiek
- En 1 van de keuzemodules: breinkennis, (cyber)pesten, taaldidactiek, kinder-EHBO, moeilijke onderwerpen in de klas, oudercommunicatie of hoogbegaafdheid.
Met de behaalde modules (waarbij je ook de toetsing volgt per module) krijgt je vrijstelling wanneer je met de Associate degree opleiding of de pabo start. Wij bieden als Hogeschool IPABO naast de pabo-opleiding en de Associate degree opleiding tot leraar- ondersteuner nu dus ook een traject onderwijsondersteuner aan en verdiepende onderwijsmodules.