Schoolleider Vakbekwaam

Goede schoolleiders lopen voorop bij vernieuwingen, hebben zelfkennis en inspireren anderen.

Als directeur van een onderwijsorganisatie moet je je meer dan ooit bezighouden met politieke invloeden, samenwerking, positionering, krimp en groei, innovatie en exploitatie. Om successen te boeken moet je bedrijfsmatig, ondernemend en naar buiten gericht leiderschap tonen. Daarnaast wil je een lerende organisatie ontwikkelen en innovaties initiëren. Een brede kennis en een waaier aan vaardigheden zijn vereist.

Daarom ga je tijdens de opleiding Schoolleider Vakbekwaam niet alleen aan de slag met jouw onderwijskundige leiderschap, maar ook met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. Je leert succesvol te opereren als een allround en innovatief schoolleider met kennis van de eigen competenties en een nieuwsgierige blik naar buiten.

De opleiding begint met een online ontwikkelassessment. Dit is géén toelatingsassessment. Het assessment brengt jouw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleer je persoonlijke leerdoelen waaraan je wilt werken tijdens het opleidingstraject. De opleiding biedt relevante literatuur en theoretische achtergrond, maar is vooral praktisch ingericht.

Je krijgt les van ervaren docenten, die vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. Daarnaast is leren van elkaar ook een belangrijk element binnen de opleiding. Je werkt in kleinere leerteams, waarbij je elkaar feedback geeft op praktijkvoorbeelden. Tijdens de opleidingsbijeenkomsten presenteer je regelmatig je bevindingen. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

Leren vanuit de eigen praktijk

Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt jouw ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en je vakgebied.

Action Learning

Maar je gaat ook tot actie over. Je zoekt naar nieuwe paden, neemt risico’s nemen en experimenteert. Dit is het action learning. Je leert door te doen en te ervaren. Daarbij reflecteer je systematisch op je eigen prestaties op de werkvloer.

Social Learning

Er zijn diverse bijeenkomsten, waarbij je in groepen werkt. Daarnaast neem je een deel van de leerstof tot je via ‘social learning’, binnen je eigen organisatie en de online community van onze digitale leeromgeving. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert regie over je eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor jouw leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Tijdens de opleiding Schoolleider Vakbekwaam ga je niet alleen aan de slag met jouw onderwijskundige leiderschap, maar ook met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. Je leert succesvol te opereren als een allround en innovatief schoolleider met kennis van de eigen competenties en een nieuwsgierige blik naar buiten.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit het primair en voortgezet onderwijs, die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

Toelatingseisen

  • Je bent werkzaam als (adjunct) directeur, locatieleider of teamleider in het basis-, voortgezet of mbo -onderwijs;
  • Je hebt ervaring met leidinggeven aan een team of sectie;
  • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan de ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

Certificering

Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Vakbekwaam Schoolleider. Met dit diploma Schoolleider Vakbekwaam kun je wanneer je ook daadwerkelijk functioneert als directeur laten registreren in het schoolleidersregister als Directeur Primair Onderwijs (DPO).

Studie-omvang

De opleiding duurt 10 maanden en heeft een studiebelasting van 448 uur. Naast de contactbijeenkomsten wordt de resterende tijd besteed aan literatuurstudie, praktijkopdrachten, intervisie en het maken van beroepsproducten.

Investering

Opleidingskosten: € 6.130 en arrangementskosten: € 595. Voor de kosten  ontvang je bij aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw. In de opleiding maken we gebruik van aanbevolen literatuur en werken we met een digitale omgeving.

Startdatum

september 2021

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!