Specialist Handschriftonderwijs en Schrifteducatie

Tijdens deze opleiding leer je recente inzichten over het handschriftonderwijs, waarbij je in aanraking komt met de nieuwste onderzoeken en je leert je eigen handschrift te perfectioneren. Het draait bij deze opleiding om het professionaliseren van de eigen kennis en vaardigheden.

Als specialist Handschriftonderwijs en schrifteducatie (H&S) begeleid je binnen jouw school en/ of het bestuur, collega’s als zij schrijfproblemen tegenkomen bij leerlingen, als zij meer variatie zoeken in verantwoorde schrijflessen, als zij een nieuwe methode willen kiezen en als zij op zoek gaan naar extra kennis over de schrijfontwikkeling, motoriek en didactiek.

Vakken

De volgende vakken zullen aan bod komen tijdens deze opleiding:

 • Didactiek/ theorie
 • Vaardigheden (methodisch verbonden en blokschrift, lerarenhandschrift, schrijven op papier en (digi)bord, sierschrift)
 • Letterkennis
 • Materialenkennis
 • De ontwikkeling van de motoriek en de handfunctie
 • Visieontwikkeling
 • Kennis van de praktijk
 • Methodekennis
 • Voortgezet onderwijs als doorgaande lijn

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

De opleiding heeft als algemene einddoelstelling het opleiden tot schrijfspecialist in het onderwijs.

Daarbij richten we ons op het verwerven van:

 • vaardigheden
 • kennis
 • een visie

Na deze opleiding is men in staat om goed onderwijs te verzorgen in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Daarnaast kan men zelfstandig en in samenwerking met andere disciplines adequate schrijfhulp bieden.

Doelgroep

 • Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, die affiniteit hebben met het vak en het belang inzien van een leesbaar handschrift.
 • Docenten voortgezet- en beroepsonderwijs, die de noodzaak inzien van het verbeteren van de handschriften van de leerlingen, zodat zij niet ten onrechte onvoldoendes krijgen omdat hun handschrift niet leesbaar is.

Toelatingseisen

 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma.
 • Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren.

Certificering

Iedere module wordt afgesloten met een toets, zowel voor de theorie als voor de vaardigheden. Wij toetsen op verschillende manieren: een schriftelijke toets, het maken van een werkstuk, het doen van een opdracht en het schrijven van een artikel.

Na een succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je het post-hbo-diploma Specialist Handschriftonderwijs en schrifteducatie.

Studie-omvang

Alle lessen zullen online plaatsvinden, omdat we het hele land zullen bedienen: van Groningen tot Limburg en van Rotterdam tot Hengelo. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je toch een band krijgt met jouw medecursisten. In ieder geval is de startbijeenkomst op de  IPABO in Amsterdam, waar je de andere cursisten zult ontmoeten.

Je volgt de bijeenkomsten op de woensdagen van 15.00 -19.00 uur. Om de drie weken worden online lessen aangeboden. Op de andere woensdagen is er soms extra aanbod, werk je samen met andere cursisten aan een opdracht, is er tijd voor zelfstudie, een tutorial of worden er vragenuurtjes ingepland.

De totale studietijd bedraagt 420 uur, maar is afhankelijk van de beginsituatie van de cursist en het niveau van de eigenvaardigheid. Het oefenen van de eigenvaardigheid is voor een groot deel zelfstudie.

Investering

De kosten per cursist zijn € 2995. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer €150.

Startdatum

januari 2022 en september 2022

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!