Specialist Handschriftonderwijs en schrifteducatie

incompanyhybridemodulair

Wat je met de hand schrijft, onthoud en begrijp je beter. Wil je je kennis en vaardigheden over handschriftonderwijs verdiepen? Ben je geïnteresseerd in de manier waarop je kinderen een leesbaar handschrift kunt aanleren. Dan is deze boeiende opleiding iets voor jou.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat  jonge kinderen al schrijvend hun brein ontwikkelen en daardoor betere schoolresultaten behalen. Toch kampt een groeiend aantal kinderen met schrijfproblemen. Hun handschrift is niet leesbaar of ze klagen over een zere arm, hand of nek, vanwege een verkeerde houding. Breek jij in de digitale maatschappij een lans voor schrijven met de hand?

Handschriftonderwijs gaat niet alleen over schrijfvaardigheden, maar ook over motoriek, kennis van letteren en gebruik van materialen. Als specialist Handschriftonderwijs en schrifteducatie (H&S) begeleid je binnen jouw school collega’s. Je adviseert hen over de omgang met schrijfproblemen bij leerlingen. Je laat ze zien hoe ze meer variatie kunnen aanbrengen in verantwoorde schrijflessen. Je geeft voorlichting over de methodes en ontwikkelingen van handschriften, schrijven, motoriek en didactiek.

Vakken

De volgende vakken zullen aan bod komen tijdens deze opleiding:

 • Didactiek/ theorie
 • Vaardigheden (methodisch verbonden en blokschrift, lerarenhandschrift, schrijven op papier en (digi)bord, sierschrift)
 • Letterkennis
 • Materialenkennis
 • De ontwikkeling van de motoriek en de handfunctie
 • Visieontwikkeling
 • Kennis van de praktijk
 • Kennis van methodes
 • Voortgezet onderwijs als doorgaande lijn

Online voorlichting

Anouk Valkenburg geeft 15  februari van 16.00 – 17.00 uur een online voorlichting over deze opleiding. Meld je aan via onderstaand formulier.

Naam

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Algemene einddoelstelling van de opleiding is het opleiden tot schrijfspecialist in het onderwijs.

Daarbij richten we ons op het verwerven van:

 • vaardigheden
 • kennis
 • visie

Na deze opleiding ben je in staat om goed handschriftonderwijs te verzorgen in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Daarnaast kun je zelfstandig en in samenwerking met andere disciplines adequate schrijfhulp bieden.

Doelgroep

 • Leerkrachten (speciaal) basisonderwijs, die affiniteit hebben met het vak en het belang inzien van een leesbaar handschrift.
 • Docenten voortgezet- en beroepsonderwijs, die de noodzaak inzien van het verbeteren van de handschriften van de leerlingen, zodat zij niet ten onrechte onvoldoendes krijgen omdat hun handschrift niet leesbaar is.

Toelatingseisen

 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma.
 • Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren.

Certificering

Iedere module wordt afgesloten met een toets, zowel voor de theorie als voor de vaardigheden. Wij toetsen op verschillende manieren. Er is een schriftelijke toets, je moet een werkstuk maken, een opdracht doen en een artikel schrijven.

Na een succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je het post-hbo-diploma Specialist Handschriftonderwijs en schrifteducatie.

Studie-omvang

Alle lessen vinden online plaats, omdat we het hele land bedienen, van Groningen tot Limburg en van Rotterdam tot Hengelo. Uiteraard zorgen wij ervoor dat je een band krijgt met jouw medecursisten. De startbijeenkomst vindt plaats op de  IPABO in Amsterdam, waar je de andere cursisten zult ontmoeten.

Je volgt de bijeenkomsten op de woensdagen van 15.00 -19.00 uur. Om de drie weken worden online lessen aangeboden. Op de andere woensdagen is er soms extra aanbod. Je werkt samen met andere cursisten aan een opdracht. Er is tijd voor zelfstudie, een tutorial en er worden vragenuurtjes ingepland.

De totale studietijd bedraagt 420 uur, maar is afhankelijk van de beginsituatie van de cursist en het niveau van de eigenvaardigheid. Het oefenen van de eigenvaardigheid is voor een groot deel zelfstudie.

Investering

De kosten per cursist zijn € 2995. De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer € 150.

Startdatum

september 2023

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!