Taalspecialist

Is taal echt jouw ding? Dan is de post-hbo-opleiding Taalspecialist dat vast ook. Tijdens deze opleiding leer je hoe je de kwaliteit van het taalonderwijs optimaal bewaakt en bevordert. Of het nu gaat om beginnende of gevorderde geletterdheid, jij zet de puntjes op de i.

Je geldt straks als dé taalspecialist van je basisschool of op bovenschools niveau. Vakinhoudelijk weet je alles van spelling, maar ook van mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs. Je begrijpt hoe je leerlingen met een taalachterstand het beste kunt stimuleren en leerlingen met een taalknobbel kunt prikkelen. Die kennis kun je als geen ander overdragen op je collega’s, die je ondersteunt bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun taallessen.

Modules en onderzoek

De opleiding bestaat uit twee modules van 6 bijeenkomsten. In de modules gaan we in op: visie, taalbeleid, vakinhoud, (vak)didactische, pedagogische implicaties en collegiaal advies.
In module 1 behandelen we beginnende geletterdheid, mondelinge communicatie en interactief taalonderwijs. In module 2 gaan de lessen over gevorderde geletterdheid, lezen, schrijven en taalbeschouwing. De verdieping kun je vinden in de derde module bij de opleiding Taalcoördinator.

Tijdens de opleiding voer je een aantal kleine onderzoeken uit in je school. Je voert onder andere opdrachten uit om het taalonderwijs in de school in kaart te brengen. Het is dus belangrijk dat je directie je daartoe de mogelijkheid geeft. In de opleiding wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de ervaringen van de deelnemers met de praktijk in de klas, de vakdidactiek en het eigen didactisch handelen met de kinderen.

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Je werkt actief aan de verbetering van de kwaliteit van het taalonderwijs op de eigen school. Je ontwikkelt je vakinhoudelijk tot taalspecialist op de volgende domeinen: interactief taalonderwijs, spelling, stellen, mondelinge communicatie, beginnende geletterdheid, voortgezet technisch lezen, begrijpend lezen en taalbeschouwing.

Toelatingseisen

  • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma;
  • Je hebt een geschikte leer- of werkplek waar je de theorie in praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren.

Studie-omvang

Per module zijn er 6 bijeenkomsten van 3 uur, waaronder per module een bijeenkomst voor presenteren. Je kunt je ook inschrijven voor één van de modules. De totale studiebelasting per module bedraagt 84 uur. In overleg is het mogelijk om met minimaal 8 cursisten de modules in company uit te voeren.

Investering

De kosten per deelnemer bedragen € 995 per module en voor de modules gezamenlijk € 1.990 De kosten voor boeken en materialen bedragen ongeveer € 95 per module.

Startdatum

september 2021

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!