Teacher Leader / Middenmanagement

Werk jij in het po, vo of mbo en heb of ambieer je een leidinggevende taak in het onderwijs? En wil je een bijdrage leveren aan de schoolontwikkeling? Dan is de opleiding Teacher Leader / Middenmanagement iets voor jou.

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van leiderschap belicht. Je krijgt lessen in verandermanagement, coachen en begeleiden en communicatie. Persoonlijk leiderschap staat centraal. Je wordt tijdens de lessen regelmatig aangewezen als coördinator van een werkgroep of projectteam. In die rol zet je in op vernieuwing van het onderwijs, waarbij je aansluiting zoekt bij de visie van je school. Je leert hoe je betrokkenheid en eigenaarschap bij collega’s creëert, zodat je veranderingen samen duurzaam kunt doorvoeren. Na afronding van de opleiding kun jij als persoonlijk leider een blijvende bijdrage leveren aan de leerprestaties van de leerlingen.

Verandermanagement

Je vergroot je kennis over visie, veranderprocessen en onderstromen in een organisatie. Je gaat aan de slag met een onderzoeksplan. De verschillende belanghebbenden en hun rol, ook binnen de directe omgeving van de school, worden hierin meegenomen.

Coachen en begeleiden

Met coach-technieken leer je hoe je anderen kunt inspireren om inzicht krijgen in een veranderproces, hun verantwoordelijkheid te nemen, en zelf te zoeken naar oplossingen. Er wordt daarbij ook aandacht besteed aan analyse en onderstromen in een organisatie.

Communicatie

Je krijgt inzicht in communicatieprocessen en hun bijbehorende sturingskenmerken, waaronder verschillende typen feedback en de effecten daarvan in professionele organisaties. Je reflecteert op je eigen communicatiegedrag en de effecten daarvan op anderen. Je werkt met voorbeelden uit je eigen praktijk, zodat je expliciet kunt maken wat de effecten zijn op jouw persoonlijk leiderschap en communicatie.

Werkvorm

De opleiding begint met een online ontwikkelassessment. Dit is géén toelatingsassessment. Het assessment brengt jouw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleer je persoonlijke leerdoelen waaraan je wilt werken tijdens het opleidingstraject. De opleiding biedt relevante literatuur en theoretische achtergrond, maar is vooral praktisch ingericht.
Er zijn diverse bijeenkomsten, waarbij je in groepen werkt. Daarnaast neem je een deel van de leerstof tot je via ‘social learning’, binnen je eigen organisatie en de online community van onze digitale leeromgeving. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert regie over je eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor jouw leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

 

 

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Na afronding van de opleiding kun jij als persoonlijk leider een blijvende bijdrage leveren aan de leerprestaties van de leerlingen.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor leraren, IB-ers, bouwcoördinatoren, sectiehoofden, locatieleiders en teamleiders uit het po, vo en mbo. Het is van belang dat de keuze voor deze opleiding wordt ondersteund door de directie. Daarbij is het belangrijk dat je gefaciliteerd wordt om de opdrachten in de praktijk uit te kunnen voeren ter ondersteuning, verbetering en/of vernieuwing van het onderwijs en de organisatie.

Toelatingseisen

Voorafgaand aan het traject vindt een criteriumgericht interview plaats waarin je je ambitie, loopbaan en loopbaanwensen toelicht. Samen verkennen we over welke kennis en vaardigheden een manager moet beschikken en welke persoonskenmerken hierbij passen. Aan de hand van de uitkomsten van een ontwikkelassessment kijken we naar je persoonlijkheid en onderzoeken we welke competenties verder ontwikkeld kunnen worden.

Certificering

De opleiding wordt afgesloten met een twee beroepsproducten en een persoonlijk ontwikkelplan als afsluiting van de tweedaagse. Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelor IPABO-diploma Teacher Leader / Middenmanagement.

Studie-omvang

De opleiding duurt 1 jaar en omvat 14 bijeenkomsten van 3 uur. De gemiddelde studiebelasting bedraagt 224 uur. Hiervan is 54 uur contacttijd in de vorm van klassikale  bijeenkomsten, het werken in leerteams en social learning. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoeken en het maken van een eindwerkstuk.

Investering

De opleidingskosten zijn € 1.995. en de arrangementskosten bedragen: € 95.
De opleidingskosten voor de tweedaagse bedragen € 995. Er zijn geen arrangementkosten bij het volgen van de hele opleiding (inclusief tweedaagse). Voor de kosten ontvang je bij aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw. In de opleiding maken we gebruik van aanbevolen literatuur en werken we met een digitale omgeving.

Startdatum

september 2021

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!