Teacher Leader / Middenmanagement

Werk jij in het po, vo of mbo en heb of ambieer je een leidinggevende taak in het onderwijs? En wil je een bijdrage leveren aan de schoolontwikkeling? Dan is de opleiding Teacher Leader / Middenmanagement iets voor jou.

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van leiderschap belicht. Je krijgt lessen in verandermanagement, coachen en begeleiden en communicatie. Persoonlijk leiderschap staat centraal. Je wordt tijdens de lessen regelmatig aangewezen als coördinator van een werkgroep of projectteam. In die rol zet je in op vernieuwing van het onderwijs, waarbij je aansluiting zoekt bij de visie van je school. Je leert hoe je betrokkenheid en eigenaarschap bij collega’s creëert, zodat je veranderingen samen duurzaam kunt doorvoeren. Na afronding van de opleiding kun jij als persoonlijk leider een blijvende bijdrage leveren aan de leerprestaties van de leerlingen.

Meer informatie over de opleiding

Verandermanagement

Je vergroot je kennis over visie, veranderprocessen en onderstromen in een organisatie. Je gaat aan de slag met een onderzoeksplan. De verschillende belanghebbenden en hun rol, ook binnen de directe omgeving van de school, worden hierin meegenomen.

Coachen en begeleiden

Met coach-technieken leer je hoe je anderen kunt inspireren om inzicht krijgen in een veranderproces, hun verantwoordelijkheid te nemen, en zelf te zoeken naar oplossingen. Er wordt daarbij ook aandacht besteed aan analyse en onderstromen in een organisatie.

Communicatie

Je krijgt inzicht in communicatieprocessen en hun bijbehorende sturingskenmerken, waaronder verschillende typen feedback en de effecten daarvan in professionele organisaties. Je reflecteert op je eigen communicatiegedrag en de effecten daarvan op anderen. Je werkt met voorbeelden uit je eigen praktijk, zodat je expliciet kunt maken wat de effecten zijn op jouw persoonlijk leiderschap en communicatie.

Werkvorm

De opleiding begint met een online ontwikkelassessment. Dit is géén toelatingsassessment. Het assessment brengt jouw competenties en drijfveren in beeld. Op basis van de uitkomsten formuleer je persoonlijke leerdoelen waaraan je wilt werken tijdens het opleidingstraject. De opleiding biedt relevante literatuur en theoretische achtergrond, maar is vooral praktisch ingericht.
Er zijn diverse bijeenkomsten, waarbij je in groepen werkt. Daarnaast neem je een deel van de leerstof tot je via ‘social learning’, binnen je eigen organisatie en de online community van onze digitale leeromgeving. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert regie over je eigen leerproces en neemt zelf verantwoordelijkheid voor jouw leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

 

 

Alle praktische zaken op een rij

Doelen

Na afronding van de opleiding kun jij als persoonlijk leider een blijvende bijdrage leveren aan de leerprestaties van de leerlingen.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor leraren, IB-ers, bouwcoördinatoren, sectiehoofden, locatieleiders en teamleiders uit het po, vo en mbo. Het is van belang dat de keuze voor deze opleiding wordt ondersteund door de directie. Daarbij is het belangrijk dat je gefaciliteerd wordt om de opdrachten in de praktijk uit te kunnen voeren ter ondersteuning, verbetering en/of vernieuwing van het onderwijs en de organisatie.

Toelatingseisen

Voorafgaand aan het traject vindt een criteriumgericht interview plaats waarin je je ambitie, loopbaan en loopbaanwensen toelicht. Samen verkennen we over welke kennis en vaardigheden een leidinggevende moet beschikken en welke persoonskenmerken hierbij passen.

Certificering

De opleiding wordt afgesloten met een twee beroepsproducten en een persoonlijk ontwikkelplan als afsluiting van de tweedaagse. Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelor IPABO-diploma Teacher Leader / Middenmanagement.

Studie-omvang

De opleiding duurt 1 jaar en omvat 15 dagdelen van 3 uur. De gemiddelde studiebelasting bedraagt 224 uur.

Naast de gezamenlijke bijeenkomsten werken we in leerteams en met een digitale leeromgeving. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, intervisie, onderzoeken en het houden van een eindpresentatie.

Investering

De opleidingskosten zijn € 2.995.  (inclusief arrangementkosten).

In de opleiding maken we gebruik van aanbevolen literatuur en werken we met een digitale omgeving.

Startdatum

september 2022

Periode

Lesdagen van 16.00 tot 19.30 uur (incl. pauze)

woensdag 7 september 2022 (introductie)

woensdag 14 september 2022

woensdag 28 september 2022

woensdag 2 november 2022

woensdag 23 november 2022

maandag 16 januari en dinsdag 17 januari 2023 (tweedaagse training)

woensdag 25 januari 2023

woensdag 8 februari 2023

woensdag 15 maart 2023

woensdag 5 april 2023

woensdag 19 april 2023

woensdag 17 mei 2023 (diplomeren)

 

Meer informatie en aanmelden

Informatieblad

Wil je je keuze bespreken met je organisatie en alle informatie bij de hand hebben?

Name(Vereist)
Hidden
Hidden
Hidden

Meta

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Adviesgesprek

portret Ben Snoeij

Ben Snoeijink helpt al meer dan 10 jaar onze cursisten de volgende stap in hun carrière te zetten.

Vraag een adviesgesprek aan

Aanmelden

Zijn al je vragen beantwoord? Enthousiast geworden en klaar om specialist te worden?

Meld je aan!