Traject inductiefase
Als je begint als leerkracht komt er in een schooljaar veel op je af. Heb je overal wel tijd voor? Hoe verdeel je de aandacht over de verschillende werkzaamheden? In de workshop Traject Inductiefase kijken we naar jouw werkstijl en hoe deze bijdraagt aan een effectieve manier van tijdsbesteding. De bijeenkomsten worden verzorgd door experts die je op praktische wijze vele handvatten aanreiken.
Klassenmanagement en timemanagement
Samen zoeken we naar een goede balans tussen werk en privé. Je oefent met prioriteiten stellen en leert hoe je je grenzen stelt. Ook kijken we naar de manier waarop je onderwijs samen met de leerlingen organiseert in de klas. Je krijgt zo inzicht in de keuzes die je maakt en waar je je tijdsbesteding effectiever kunt inrichten.
Omgaan met opvallend gedrag
Uit onderzoek van Marjolein Zee komt naar voren dat een kwart van de leerlingen stoorzender is. Hoe ga je hiermee om? Welke methodes zijn er om opvallend gedrag te observeren? Hoe speel je als leerkracht in op specifieke ondersteuningsbehoeften van kinderen? En hoe krijg je voldoende vertrouwen in je eigen handelen? Via eigen casussen wordt hierop ingegaan. Je krijgt handelingsperspectieven aangereikt bij het omgaan met verschillen in gedrag.
Gesprekken met ouders
Wat willen leerkrachten van ouders en andersom? Hoe ga je om met ouders? Het motto van deze workshop is: een positieve omgang met elkaar begint met vragen. We oefenen met gesprekstechnieken. Daarbij komen vragen aan bod als: hoe stem je op een goede manier met ouders af? Hoe wissel je informatie uit? Ook hier werk je vanuit voorbeelden uit de praktijk. Je leert soepel en effectief om te gaan met ouders, ook in lastige situaties.
Hoe je kijkt maakt wat je ziet
In het onderwijs wordt van de leerkracht steeds meer gevraagd dat deze stilstaat bij de vorming van leerlingen. Het gaat niet meer alleen om overdracht van kennis en culturele waarden en normen, maar ook om persoonlijke vorming. We gaan uit van het idee dat hoe je kijkt naar kinderen, maakt wat je ziet. En we onderzoeken hoe je kinderen leert kijken naar de wereld? Je krijgt zicht op de mogelijkheden om binnen je eigen onderwijs meer stil te staan bij de vorming van je leerlingen.
Locatie
IPABO Amsterdam of Alkmaar.